Hızlı kilo almanın yolları nelerdir? Bazı kişiler için kilo almak oldukça zordur ve değişik denemelerde bulundukları halde bir türlü kilo alamazlar. Zayıflıktan şikayet eden ve kilo almak istiyorum, nasıl kilo alınır? diyenler için işe yarayan 'hızlı kilo alma yöntemleri'ni sizlerle paylaşıyoruz.
Kilo almanın mantığı
" Kilo almak için neler yapılmalı? " sorusuna ayrıntılı cevaplar vermeden önce, ilk olarak işin mantık kısmını anlamamız gerekiyor. Kilo almak için, gün içinde harcanan kalori miktarından daha fazla kalori alınması gerekiyor. Harcanandan daha az veya aynı miktarda kalori alındığı takdirde kilo almanın imkanı yoktur.
Günlük beslenme alışkanlığınızı ve yaşam tarzınızı değiştirip, günde 1000 kalori kazanç sağlayabilirseniz haftada 1 kilo alırsınız. Yani 1 günde normalden 750 kalori fazla alıp ve 250 kalori az yaktığınızı düşünürsek, her gün için 1000 kalori artıdasınız demektir (günlük aynı kaloriyi harcayıp, 1000 kalori fazladan da alabilirsiniz) ve bir hafta boyunca bunu sürdürdüğünüz zaman yaklaşık 1 kilo alırsınız. Yani, bir hafta boyunca fazladan aldığınız toplam 7000 kalori size 1 kilo olarak yansıyacaktır.
Bu bilgi ışığında kendinize mesela "Günde fazladan 500 kalori almalıyım" gibi bir hedef koyabilirsiniz. Bu şekilde haftada yarım kilo alabilirsiniz. Elbette bu metabolizma hızına, cinsiyete, yaşa ve kiloya göre bir miktar değişiklik gösterecektir. Eğer spor da yapacaksanız, sporda harcadığınız kalori miktarını da hesaba katmayı unutmayın.
Diğer ayrıntılara değinmeden önce, kilo almanıza engel bir sağlık sorununuz olup olmadığını anlamak için bir doktora görünmeniz gerekebilir. Her şeyi denedim ama bir türlü kilo alamıyorum, ne yapmalıyım diyenler için öncelikle aşağıdaki nedenlere göz atmalarını öneririm.
Zayıf olma ve kilo alamama nedenleri
- Bu sadece genetik bir faktör olabilir, daha hızlı bir metabolizmaya sahip olan ve iştahı normalden daha az olanlar daha zayıftır.
- Yüksek fiziksel aktivite de zayıflığa yol açabilir.
- Yetersiz beslenme kilo almanızı engeller.
- Bağırsak parazitleri kilo vermenize neden olur.
- Troid problemleri, diyabet, sindirim hastalıkları, hatta kanser gibi hastalıklar da kilo kaybı sebebidir.
- Kullanılan bazı ilaçlar da iştah azalmasına, mide bulantısına, zayıflamaya yol açabilir.
- Psikolojik durumlar. Depresyon, stres ve bazı yeme bozuklukları da kilo vermeye sebeptir.
Varsa bu tür hastalıklar saptanmalı ve doktor kontrolünde tedavisi yapılmalıdır.
Ayrıca fazla zayıf olan kişilerin zayıf bir bağışıklık sistemi vardır ve daha kırılgan kemiklere sahiplerdir. Ve de doğurganlık sorunları, saç dökülmesi, anemi ve anemiye bağlı olarak yorgunluk, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşayabilirler.
Bu ön bilgileri edindikten sonra kilo almak için neler yapılmalı? sorusuna geçebiliriz. Ayrıca spor yapmalı mı? Kalori alırken hangi besinlere ağırlık vermek gerekir ve kilo almanın püf noktaları nelerdir? gibi sorulara da cevap bulacaksınız.
Gerçekten kilo almaya ihtiyacınız var mı?
Bir test yaparak başlayalım. Gerçekten zayıf mısınız? Kilo almaya ihtiyacınız var mı? Bunu öğrenmek için bu sayfaya gidebilir ve boy kilo hesabı yapabilirsiniz.
Hızlı kilo almak için bile zaman gerekir. Sabırlı olmalısınız ve istikrarlı bir şekilde kilo almayı sürdürmelisiniz. Bazı araştırma sonuçlarına göre sağlıklı bir insanın kilo alma hızı haftada en fazla 600 gram olmalıdır. Çabucak umutsuzluğa kapılmayın ve kararlı olun. Kilo almayı zamana yayarsanız hem daha kalıcı hem de daha sağlıklı kilo alırsınız.
Kilo almanın kolay ve etkili yolları
▶ Kilo almanın yolu vücudunuzun ihtiyacı olanından daha fazla kalori almaktır.
▶ Hızlı kilo almak istiyorsanız günde 700-1000 kalori, daha yavaş kilo almak istiyorum derseniz günde 300-500 kalori fazladan almanız gerekir.
▶ Uyandıktan sonra en geç 1 saat içinde kahvaltıya oturun ve sıkı bir kahvaltı yapın. Kalorisi bol bir kahvaltıyı alışkanlık haline getirin.
▶ İştahınız yoksa küçük bir yürüyüş iştahızı artıracaktır. Veya en sevdiğiniz yiyecekten bir miktar yemeniz de iştahınızın açılmasında işe yarar. Kokusunu, tadını sevdiğiniz baharatları da kullanabilirsiniz.
▶ Yedikleriniz hep kalorisi yüksek gıdalar olsun. 100 gram ham pirinç 380 kalori, 100 gram ham ıspanak ise sadece 25 kaloridir. Midenizi asla düşük kalorili yiyeceklerle doldurmayın.

▶ Her 3 saatte bir yemelisiniz. Eğer aç değilseniz bile kendinizi yemeye zorlayın. Sık sık yemek abur cubur ve şeker yeme anlamına gelmez. Amaç sağlıklı kilo almak. Aralarda fındık ezmesi, fıstık ezmesi, peynir, kuru meyve ve avokado yiyebilirsiniz. Bu gıdalar hem besleyici hem de kalorileri yüksektir.
▶ Sağlıklı yağlar fıstık, kaju fıstığı ve zeytinyağı gibi besinler ile elde edilebilir. İşlenmiş gıdalar ile elde edilen doymuş yağ (kötü yağlar) dan uzak durun.
▶ Yüksek miktarda protein de almalısınız. Egzersiz de yapacağınız için kas kitlesi artışı için protein şart, aksi halde sadece yağ olarak kilo alırsınız. Protein açısından zengin besinler; Et, peynir, süt, balık, yumurta, tavuk, fasulye, baklagiller, badem ve yer fıstığı.
▶ Kilo aldırıcı proteinler için satış yapan yerler var. Bu protein tozları sağlıklı kişilerde az miktarda kullanılabilir. Ağırlık çalışan kişilerde bu protein tozu kullanımı dikkate değer kas kitlesi artışı sağlayabiliyor. Ama profesyonel bir sporcu değilseniz ve zaten sağlıklı besleniyorsanız ve de bu sitede yer alan önerileri okuyup bilgi ediniyorsanız kilo aldırıcı protein tozları'na ihtiyacınız yok demektir.
▶ Öğün aralarında kalorisi yüksek besinler tüketmek kilo almada çok etkilidir. Kilo almak için ne yemeliyiz? sorusu için işte öğün araları atıştırmalıklar veya kalori depoları olarak kullanabilecekleriniz ;
- Kilo almanın pratik yollarından biri de bol kuruyemiş tüketmektir. Kuruyemişler sağlıklıdır, besleyicidir, kalorisi yüksektir. Mesela fındık: Kalorisi yüksek ve kilo aldıran yiyecekler den biridir. 100 gramında 700'den fazla kalori içerir. Ayrıca kalsiyum ve lif açısından zengindir. Hızlı kilo almak isteyenler için son derece uygun bir seçim.
- Zeytinyağı. Bol kalorilidir. Kalp hastalıklarına ve kansere karşı da korur. Bir kaşıkla bile içebilirsiniz. Alışınca o kadar da kötü gelmeyecektir. Eğer içemiyorsanız mesela makarna için domates sosuna bolca koyabilirsiniz. 1 çorba kaşığı tam 90 kaloridir.
- Fıstık ezmesi ise 100 gramda 500 kalori içerir (iki çorba kaşığı 140-150 kalori içerir), yaklaşık % 50 sağlıklı yağlara sahip ve % 25 protein vardır. Mesela okulda, işte pratik bir şekilde ekmeğe sürülüp yenebilir.
- Karışık kuruyemiş, meyve kuruları (kuru üzüm, kuru erik, kuru kaysı vb.), yoğurt, peynir, yumurta, sandviç, süt. Tam yağlı süt (iki bardak için 200 kalori)
- Orta boy bir çikolata yaklaşık 250 kalori.
- Bir bütün avokado 230 kalori.
▶ Su yerine kalorisi yüksek meyve sularını tercih edin.
▶ Özellikle fındık ve kuru üzümü çorbaya, salataya, tatlıya bolca serpiştirin.
▶ Daima tereyağı veya bol zeytinyağı kullanın.
▶ Yaşamınızda stresten uzak durun, stres yüzünden hem iştahınız azalır ve kilo alamazsınız hem de ruh sağlığınız bozulabilir.
▶ Yavaş yavaş yemeyin. Hızlı yemeye çalışın. Doygunluk hissi oluşmadan yiyebildiğiniz kadar yemeye çalışın.
▶ Pilav ve makarna yüksek karbonhidrat içerir. Bunları fazlasıyla tüketin ve bol tereyağlı olsun.
▶ Yemeklerden sonra yüksek kalorili tatlılardan tüketin.
▶ Sürekli aynı şeyleri yemekten sıkılırsanız menüde değişiklik yaparak iştahınızı canlı tutmaya çalışın.
▶ Menünüzde karbonhidrat bakımından da belli bir seviyeyi korumanız gerekir. Unlu mamüller, tatlılar, baklagiller, patates, elma, muz karbonhidrat açısından zengindir.
▶ Salata seviyorsanız bol yağlı tercih edin. boykilo.org. Zeytinyağı sağlıklıdır.
▶ Hızlı kilo almak istiyorsanız, yemeklerden önce su içmeyin. Su mideyi doldurur ve yeteri kadar yiyemezsiniz, dolayısıyla yeterli kaloriyi alamazsınız..
▶ Yatmadan önce ek bir yemek veya aperatif olarak bir şeyler atıştırmak iyidir.
▶ Sütü susuzluğunuzu gidermek için de içebilirsiniz. Yüksek kaliteli protein ve kalori almış olursunuz.
▶ Daha büyük tabak kullanın. Yemeğiniz daha az görünecektir.
▶ Kahve tavsiye etmiyoruz ama içerseniz de krema ekleyin. Böylece kalori eklemiş olursunuz.
▶ Kaliteli uyuyun. İyi bir uyku düzeni kas gelişimi için çok önemlidir
▶ Gün içinde sık sık tartılmayın. Kilo almak zaman alacaktır, sürekli tartılmak moralinizi bozabilir.
▶ Egzersiz şart. Bu yanıltıcı olarak size kilo verdirir gibi gelebilir ama aldığınız kilolar egzersiz olmadan hem sadece yağ olarak depolanır hem de bu yağ vücudunuza düzensiz bir şekilde dağılır. Bunun önüne geçmek için egzersiz yapmalısınız. Kilo alırken yapılabilecek en etkili egzersiz ağırlık çalışmaktır.
▶ Tüm bu önerilere rağmen hala kilo alamıyorsanız bir doktora görünün, kilo almanızı engelleyen tıbbi bir durum olabilir.
Umarım hepiniz kısa zamanda istediğiniz kiloya ulaşır, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürersiniz. Hoşçakalın.
- - - - - Yorumlarınız çok değerli. Özellikle "kilo almanın doğal yolları nelerdir?" sorusuna bir cevabınız varsa, bu konuda bilgi ve tecrübe sahibi iseniz diğer ziyaretçilerimizin de yararlanması için yorum yazabilirsiniz. - - - - -